JUS TEMBIKAI
Langkah 1(15
minit)
i) Menerangkan khasiat buah-buahan
tempatan.
ii) Guru menunjukkan peralatan yang diperlukan
untuk membuat jus.
Sambil bersoal jawab dengan murid mengenai kegunaan
peralatan tersebut.
a.
Pengisar
makanan
b.
Bekas
air /jag air
c.
Gelas
d.
Pisau
e.
sudu
f.
Papan
pemotong
g.
Bekas
cuci tangan
iii. Guru menunjukkan pula bahan-
bahan yang diperlukan untuk
membuat jus tembikai.
a.
Buah
tembikai
b.
Gula
c.
Air
masak
d.
Ketulan
ais
Langkah Satu (10 Minit)
Membaca Petikan:-
Petikan dari buku
teks
Kosa kata
- Sarapan
- Roti Bakar
- Susu
- Cergas
AKTIVITI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN
1. Murid melihat gambar dan membaca ayat
tunggal dengan sebutan dan intonasi yang betul dengan bimbingan guru.
2. Beberapa orang murid membaca ayat
tunggal dengan kuat diikuti oleh rakan sekelas .
3. Guru menerangkan mengenai keperluan
makan makanan yang berzat untuk kesihatan
Nilai:
-Sayangi Diri
-Sayangi Diri
Catatan:-
-Elemen Merentas Kurikulum(EMK)
-Pendidikan Jasmani Dan Kesihatan